Можеш да ни пишеш на [email protected]

Самотният вълк - последният монах-войн в света на Магнамунд

Самотният вълк - последният монах-войн в света на Магнамунд

Книгите-игри са поджанр на интерактивната литература, които достигнат своя връх в началото на 80-те години, но започват да се изгубват скоро след това с появата на сложните домашни видеоигри и други електронни джаджи. Това обаче не означава, че сме приключили нацяло с обсъждането им, така че прочетете, за да поемете в едно носталгично пътуване до една отминала епоха и да научите нещо или повече неща за най-великите интерактивни истории, представени в книгите-игри...

 

Невероятно чувство е да изследваш свят по собствена воля, а не чрез гледната точка на трето лице.

 

Книгите-игри не се променят и страхотните им истории няма да Ви разочароват. Лесно е да четете, докато се забавлявате и да се забавлявате, докато четете. Имате налична бойна система, тестове за атрибути, умения, късмет, логически загадки. Някои дори с магическа система. Добри или не чак толкова добри чудовища във фентъзи разкази или великолепни приключенски истории. Така че можете да изпробвате една на GAMEBOOK.bg и да видите какво мислите.

 

С особен блясък сред огромния набор от книги-игри, сякаш като написано със златни букви се откроява заглавието на поредицата на Джо Дивър (1956-2016) – Lone Wolf (по позната у нас като ,,Самотният вълк’’ ). Поредица, състояща се от 31 книги-игри (ще бъдат 32, ако Mongoose Publishing издадат всички нови книги), създадени от Джо Дивър и първоначално майсторски илюстрирани (книги 1–8) от художника Гари Чолк.

 

 

Поредицата е публикувана за първи път през юли 1984 г. и се превръща в моментален бестселър, продадена в повече от 9 млн. копия по целия свят, и преведена на 18 езика. Историята се фокусира върху страхотно фентъзи светоизграждане, където силите на доброто и злото се борят за контрол над планетата Магнамунд. Тя е най-важната планета в действието на това екшън-фентъзи. Магнамунд е опорната точка на борбата между Господарите на Доброто и Злото – последният свят в Аон, който виси като над пропаст между падението в Мрака (под властта на Бог Наар) и спасението от Светлината (от боговете Кай и Ишир). Победителят в този последен планетарен конфликт печели пълно господство над Аон. В галактиката на Аон, Магнамунд е велика планета и споделя тази слънчева система с планетите Торм, Базито, Канадом, Плутарнис, Гордония, Хермидос, Шуна и Итис.

 

 

Войни-монаси срещу Тъмни лордове

 

Конфликтът между добро и зло в Магнамунд продължава от хиляди години. Главни агенти на злото са Тъмните Лордове, могъщи същества създадени от тъмния бог Наар, които копнеят единствено да завоюват цял Магнамунд. Единствените, които могат да им се опълчат открито са Сомерлундците. Кралството Сомерлунд се противопоставя на Тъмните Лордове от векове, основно чрез силите на Ордена Кай, състоящ се от група монаси-войни, дълго обучавали се и отдали живота си да защитават Сомерлунд от силите на Тъмните земи. Кай-войните притежават много специални и свръхестествени способности, с помощта на които бранят както Сомерлунд, така и всички свободни народи на Магнамунд.

 

 

Магнамунд е забележителен сред фентъзи световете с това, че не е още един пореден общ свят на Dungeons & Dragons или Толкинов свят. Забележително липсват елфи, полулюди, гоблини и орки. Земната маса е разпределена между двата континента Северен Магнамунд и Южен Магнамунд, разделени от протока Тентариас. Карти на различни части на Магнамунд бяха налични на вътрешната предна корица на книгите от поредицата, а оригиналните рисунки на тях от Джо Дивър бяха предоставени през 2005г. като „Lone Wolf Originals“ чрез Project Aon.

 

След дългите и неуспешни опити, в крайна сметка злото успява да победи и въпреки хилядолетното му съществуване Сомерлунд е предаден от магьосник, наречен Вонотар, а целият Орден Кай в Манастира Кай е избит в изненадваща атака от Тъмните Лордове. Това опустошително нападение и разгромът на манастира започват във ,,Flight of Darkness’’ (у нас по-известна като Полет от мрака ).

 

Оказва се обаче, че един Кай-воин е оцелял в безпощадната атака. Един млад кадет от кастата, наречен Тихия вълк. Като последен оцелял, който вече няма какво да губи, той се зарича да отмъсти за своите погубени учители и братя. Неговата мисия е да отиде до столицата Холмгард, за да предупреди краля, че Сомерлунд е нападнат от Тъмните Лордове и че вече не може да се очаква помощ от Кай.

 

Вие трябва да се превъплатите в образа на единака и трябва да тръгнете на опасно пътешествие, за да предупредите краля за задаващото се зло. Слугите на мрака обаче Ви преследват на всяко прелистване на страниците. Мисията Ви никак няма да бъде лесна. Пътят Ви е почти обречен, ако не внимавате и не премервате добре Вашите ходове, стъпки и избори. Изберете внимателно всяко от Вашите умения, както и оръжията, защото Вашият избор може да е разликата между живота и смъртта в това най-фантастично и ужасяващо пътуване от живота Ви.

 

 

Защото сега си последният от Кай – ти си САМОТЕН ВЪЛК.

 

Ще се издигнеш ли, за да посрещнеш съдбата си?

 

Това мрачно, дебютно фентъзи вплита незабравимата история за измисления свят на чужда планета. Свят, в който животът Ви виси на косъм и сте длъжни да се защитите, не само заради Вас самия, но и заради монасите-войни, братята, които останаха вечни жертви в унищожението на Манастира. Подобно на вълк единак ​​в дивата природа – оставате съвсем сам и без своята глутница. Ще бъде нужно самообладание, хладнокръвие, много вътрешна сила и добрите практически умения за контрол над противника, които монасите проповядват и изучават още от малки. Използвайте всяка една от силите, нападайте, изчаквайте, побеждавайте!

 

 

Всяка книга-игра от серията се нуждае от смел играч, който може да владее средата, в която е поставен. Джо Дивър се е погрижил всяка една книга да може да се играе напълно самостоятелно, тоест всяка част от поредицата е с индивидуална история и няма да се чувствате ощетени или да Ви липсва информация, ако прескочите някоя от книгите или пък ги четете в непоследователен ред. Винаги получавате подходящата предистория преди да започнете. Специалното в ,,Самотният вълк” е това, че всяка от книгите се развива в един и същи свят, част от една и съща епична сага, а самото предание се разширява все повече и повече с всяко ново приключение – изграждайки все по-прогресивно Вашия герой, Вашите умения и Вашите оръжия в един непрекъснат епичен разказ.

 

От друга страна, решение взето в една книга може да има продължително въздействие върху други книги. Това се отнася особено за дадени предмети, които играчът намира по пътя си, които се пренасят от една книга към следваща. Напълно е възможно предмет, намерен в една книга, да стане полезен в бъдеща. По-конкретно това се отнася за Кай-дисциплините, тъй като една дисциплина може да не се използва въобще в една книга, но да стане особено полезна в следващата.

 

 

,,Серията Кай”

 

 

,, Полет от мрака ‘’ – Вие сте единственият оцелял сред монасите, от опустошителното нападение срещу манастира на Кай. Монаси, които в продължение на хиляди години са защитавали царството на Сомерлунд от унищожение от ръцете на Тъмните господари, а сега от всички тях сте останали само Вие. В ,,Полет в мрака” трябва да тръгнете на опасно пътешествие, за да предупредите краля за задаващото се зло. Слугите на мрака Ви преследват на всяко прелистване на страницата.

 

 

,,Пламък над водата’’ – Пред Вас лежат предателство и саботаж, свирепи морски бури, тунелът на Тарналин и призрачните трупове оставени от Вонотар-Предателят.

 

Горчивата война бушува във Вашата родина, докато Тъмните господари на запад обсаждат столицата. Кралят Ви заповядва да побързате към царството на Дюренор, за да си върнете единствената сила в Магнамунд, която може да спаси Вашия народ – Сомерсверд – мечът на слънцето. Този меч е създаден от хората на Сомерлунд с помощта на бог Кай и може да се използва само от воин-Кай, при условие, че войнът притежава Кай-дисциплината на шестото чувство. Сомерсверд е огромен златен меч, излъчващ постоянна магическа светлина.

 

Ако някой друг, който не е воин-Кай, се опита да използва меча, много от неговите дотогава придобити умения се губят. Специалните сили, произтичащи от притежанието на меча, включват огромно увеличение на бойните умения, допълнителни щети на безсмъртните и способността да се навреди на редица зли същества, които иначе са имунизирани срещу нормални оръжия, включително Хелгаст и (най-вече) Тъмните лордове.

 

,,Пламък над водата’’ е втората книга от поредицата за Самотния вълк. Всеки епизод може да се играе отделно или да се комбинира, за да се създаде непрекъсната ролева епопея.

 

 

 

,,Пещерите на Калте’’ – Сомерлунд се възстановява, но белезите от войната още личат.

Шокираща новина достига до родината – водачът на ледените варвари е паднал в битка със стар магьосник! Вонотар е избягал от правосъдието и сега управлява замразените отпадъци на Калте. Кралят се заклева на народа си, че Вонотар-Предателят ще бъде отведен в Холмгард, за да отговаря за престъпленията и деянията си – обещание, което само Вие можете да изпълните.

 

В ,,Пещерите на Калте’’ трябва смело да се борите с ужасните опасности на леденото кралство в стремежа си да заловите най-омразния си враг и да отмъстите за клането на Вашите братя от Кай. Но нека Ви предупредим! Това е предизвикателство, което ще тества Вашите умения и издръжливост до краен предел.

 

,,Пещерите на Калте’’ е третата книга от поредицата за Самотния вълк. Всеки епизод може да се играе отделно или да се комбинира, за да се създаде непрекъсната ролева епопея.

 

 

 

,,Бездната на обречените’’ – Кралят те е призовал, Вълк единак, последният от лордовете на Кай, в своята цитадела в Холмгард. Конвой, натоварен със злато и скъпоценни камъни от мините Маакен. Изчезнал е също и патрулът от сто елитни гвардейски кавалеристи и техният командващ офицер, капитан Д'Вал, които били изпратени да разследват. Всичко и всички са изчезнали безследно! Вашата мисия е да повдигнете завесата на мистерията, която сега виси тежко над отдалечената баронска провинция Руанон.

 

Докато Вие и Вашите рейнджъри влизате в Кралската оръжейна палата, за да се екипирате за дългото пътуване на юг, зървате черна врана, кацнала на перваза на прозореца високо горе. Отлита, но не и преди тръпки да преминат по гърба Ви. В Холмгард враната е птица на лоша поличба. Какво ли предвещава това? Какво ли ще се случи?

 

,,Бездната на обречените’’ е четвъртата книга от поредицата за Самотния вълк. Всеки епизод може да се играе отделно или да се комбинира, за да се създаде непрекъсната ролева епопея.

 

 

 

,,Сянка върху пясъка” – Очертайте Вашия характер в битките като използвате различни комбинации от Кай-дисциплините и екипировките, заедно с най-легендарния меч на Слънцето – Сомерсверд. Захан от Васагония, императорският владетел на огромната пустинна империя на юг от Последните земи, е изпратил най-доверения си пратеник да поиска договор за мир между Вашата и неговата страна. Вашият крал е съгласен и дори иска Вие да подпишете договора от името на Сомерлунд. Но надеждите са разбити при пристигането Ви в Баракеш – град, пълен с предателство, лъжи и смърт.

 

В ,,Сянка върху пясъка” Вие сте плячката на зловещ враг, решен да Ви елиминира на всяка цена. Ако оцелеете, Вашето приключение ще Ви отведе в търсене на отдавна изгубено съкровище, в което е заключена тайната на Вашата съдба.

 

,,Сянка върху пясъка” е петата книга от поредицата за Самотния вълк. Издадена е на български език и може да се намери в книжен (хартиен) вариант. Всеки епизод може да се играе отделно или да се комбинира, за да се създаде непрекъсната ролева епопея.

 

Със завършването на петата поредна книга-игра се поставя и своеобразен завършек на една голяма сюжетна арка, известна още като ,,Серията Кай” (The Kai Series). Тук най-накрая можете да сразите основния си враг и да откриете надежда за възраждането на ордена на Кай. С кратния очерк на тези книги-игри се надяваме, че успяхме да Ви потопим в аурата около света на единака, борещ се за възмездие и свобода. Тези пет книги са малка частица от огромната и завладяваща поредица на великолепния Джо Дивър.

 

 

 

Още от тази уникална интерактивна фентъзи поредица само в GameBook.BG

 

 

Потопете се в дълбокия и тъмен свят на Самотния вълк, неговите битки и неговите врагове

 

Поредицата за Самотния вълк е снабдена с изключителна бойна система и върколашки-страховита история, от която кожата настръхва. Направете обоснован избор и очертайте собствения си път през тази епична нелинейна история. Тествайте силата си с динамична реално-времева бойна система, докажете уменията си в логическите предизвикателства и преминете през изпитанията, породени от мистериозния шианти куб. Напишете собствената си история чрез множеството възможности за избор. Изследвайте рискови пътеки и нови бойни стилове!