Можеш да ни пишеш на [email protected]

Книгите-игри като чудесен лек срещу скуката

Книгите-игри като чудесен лек срещу скуката

Най-сладкият багаж за носене до живот остават спомените от детството. Когато повечето хора мислят за четене, те се връщат назад във времето, когато майка им им е четяла, докато са били топло и приятно завити в своето детско легло. Безопасно място, в което единственото, което се чува е полегатата история.

 

 

Днес все по-често се чува: ,,четенето е скучно” или ,,четенето ми омръзва бързо’’, но каква е причината за този обрат? Всъщност нищо не се е променило в самото четенето от преди и от сега. Променило се е само мисленето на читателя. Разбира се, всеки може да намери четенето за досадно, ако през цялото време мисли за други неща, за задачите и неотложните ангажименти за предстоящите дни. Но самото четене, като четене, не е скучно, освен ако хората не го накарат да бъде такова. Начинът да станете добър читател е способност, която се развива и надгражда непрекъснато. А цялото това начинание не е изобщо скучно, стига да искате да вникнете в него.

 

 

Всъщност най-големият проблем е намирането на правилната книга. Хората може да намират един вид книги за скучни, но ако смятат, че всички книги са скучни – нещо не е наред. Има много различни типове книги, има художествена и научна литература, а има и книги-игри, в които е дебело подчертано забавлението – именно противоположността на самата нея – Скуката.

 

 

Текстът, в книгите-игри диша! Защото е пълен с живот, който Ви позволява да гребете от него с пълен черпак. Текст, който зарежда, възбужда всички сетива, стимулира въображението и развива логическото мислене. Чували ли сте, че най-добрият начин да победите скуката е като четете книги? А какво ще кажете за книгите-игри? Те са един забавен, но и най-вече образователен начин, чрез който не просто ще се избавите от отегчението във Вашия ден, но и ще получите още много други ползи.

 

 

 

Няколко ползи от книгите-игри  

 

Чудили ли сте се някога какви са ползите от четенето освен запълване на свободното време и образоването? От научаването на нови думи до закрепването на емоционалната зрялост, книгите-игри могат да направят всичко!

 

 

В случай, че имате нужда от напомняне колко важно е редовното четене (и играенето на игри) за Вашето благополучие и грамотност, ето някои от най-добрите предимства:

 

  • Четенето на книги-игри упражнява мозъка – докато четете трябва да запомните различни герои и персонажи, принадлежащи към дадената история. Нужно е да помните много от подробностите, които авторът описва във своето произведение, за да можете да следите ефективно сюжета. С книгите-игри можете да си водите дневник, в който да записвате Вашия прогрес и ,,помощните предмети”, които сте открили, по време на четенето. Следователно четенето може да се определи като тренировка за Вашия мозък, която подобрява способностите Ви за помнене, както и Вашата грамотност;

 

  • Четенето на книги-игри подобрява концентрацията и способността за фокусиране – ако четенето се извършва без фокус и без особена концентрация, то думите просто преминават пред погледа, без особена връзка и вникване в съдържанието им. Четенето изисква Вашето пълно и неразделно внимание, следователно подобрява способността Ви да се концентрирате;

 

  • Четенето на книги-игри учи на съчувствие – в този свят, пълен с всевъзможни високотехнологични джаджи, ни е трудно да намерим съчувствие. С четенето, особено на книги-игри, имате възможност да усетите преживяването от първо лице, тоест да почувствате копнежите, амбициите и мотивацията в събитието, дори да станете част от него, като проектирате неговото развитие и прогрес. Тази проста техника се нарича емпатия. Емпатията се определя като способност да разбираме и споделяме чувствата на нашия събеседник (или в случая на лирическия герой). Четенето на книги-игри се основава на емпатия, като постоянно ни представя мисли и сценарии извън нашата перспектива;

 

  • Четенето ,,убива’’ скуката и отегчението – то има силата да Ви пренесе в друг свят, по-чудноват и по-пъстър, много далечен от монотонното и познато ежедневие. По този начин успешно можете да избягате от сивотата, скуката и умората от еднообразния кръг, в който често всеки от нас попада.

 

 

Книгите-игри могат да осигурят бягство от скуката и стреса

 

Доказано е, че четенето помага да разбираме и по-добре да взаимодействаме с останалите хора, както и със света около нас. Поддържаме съзнанието си ,,бистро и остро”, както и разширяваме възгледите си за света и израстваме емоционално и като личности. Всяка една история позволява да се чувстваме свързани с другите и част от нещо по-голямо от нас самите. И именно това е онази липсваща част от пъзела, чрез който да избягаме от безвремието и еднообразието.

 

 

Било то фентъзи жанр, фантастика, детективски, полицейски, комедия или драма, книгата-игра ще Ви мотивира, ще Ви научи на добър пример, като своевременно с това ще Ви отведе в далечен и приказен свят, в който (почти) всичко е възможно. Цялото това занимание няма как да не остави отпечатък във Вашето съзнание и все едно като една малка сладкарка с шприц в ръка, ще украси всеки Ваш момент от онези безгрижни дни, с отворена книга на коленете.

 

 

Човек трябва да има правилно мислене, за да чете и по-точно – да може да се наслади на четенето. Може би точно това е първо-причината за мнозина, да намират четенето за скучно. За да стане истински читател, първо, човек трябва да намери правилния книжен жанр, който му подхожда. Ако сте реалист, заложете на книга-игра, в която се търси правдата, част от нехудожествената литература, в която е наблегнато на факти и доказателства. Пример за това е ,,Красавицата и ченгето”, от Майкъл Майндкрайм. Ако пък сте от тези, на които нищо фантастично и невероятно не им е чуждо, то подходящи за Вас биха били фентъзи жанровете, като например ,,Проклятието на замъка Муш-Мурок”, от Колин Уолъмбъри. За тези, които ежедневието е адреналин, за който са непрекъснато гладни, то приключенските или екшън жанрове ще стоят най-добре във ръцете Ви. Пример за такива са ,,По следите на глутницата”, от Сим Николов или ,,Господаря на мрака”, от Джордж М.Джордж.

 

 

Дерзайте, вечни читатели!