Можеш да ни пишеш на [email protected]

Каква е разликата между книга-игра и обикновена книга

Каква е разликата между книга-игра и обикновена книга

Четивата и книгите са любимо средство за прекарване на свободното време за много хора, но истината е, че понякога дори четенето на книги може да ни бъде скучно. Случвало ли Ви се е? Били ли сте някога отегчени от някоя книга? Може би точно това е причината все по-малко и по-малко хора да избират да играят телевизионни игри, да гледат филми или да се занимават с приложения от своите смарт телефони, вместо да четат книги, пред които заспиват. Може би пък причината се крие дълбоко в детството и в пропускането на момента, в който е трябвало да се създаде свързаността с книгите. А на Вас самите как Ви се струва идеята да прекарате един следобед с книга в ръка? Дали това Ви въодушевява или отегчава?

 

Сегашното цифрово и наситено с технологични предизвикателства време ни отдръпва все повече от книгите. Прави същото дори с нашите още съвсем малки и тепърва подрастващи наследници. Но тук няма да описваме как влияе напредъкът на технологиите и какъв е остатъчният процент хора, които все още предпочитат да четат тихи книги, а ще Ви запознаем с един доста находчив, интересен и дори образователен начин, чрез който да приучите Вашето подрастващо дете (или тийнейджър) да чете книги, тоест да обича да чете книги, и да събудите неговото искрено желание и търсене към тези подвързани напечатани листи.

 

 

Можете ли да си представите, ако освен великолепна история, Вашата книга може да Ви предостави също и забавно-образователна игра, която освен всичко друго ще стимулира Вашето въображение, логическо мислене и стратегически умения? Всъщност не е нужно да си го представяте, защото можете да притежавате този вид хибрид в ръцете си. Именно това са книгите-игри. Те са уникален вид интерактивно четиво или визуален роман, написан от гледна точка на второ лице. В тях, читателят е този, който поема ролята на главен герой и прави избори, които определят действията на лирическия герой, както и резултата от сюжета. Освен увлекателна история, сред редовете на всяко от тези лирически приключения, ще намерите и няколко вълнуващи преходи с ненадейни завършеци, няколко главоблъсканици и въпроси, с отворен или затворен отговор, които са отправени директно към читателя, имащи за цел да провокират неговия стратегически способ на мислене и степента му на любопитство.

 

 

3 основни разлики между книгите и книгите-игри

 

  • Историята е написана от гледна точка на второ лице – или както гласи онази позната фраза: ,,Главният герой си ти!”. В книгите-игри читателят поема ролята на главния герой и прави избори, които определят по-нататъшните му действия и крайния резултат в сюжета. Това е доста нестандартен начин за четене на книга от познатия на всички, но все пак доста вълнуващ и забавен;

 

  • Няколко финала. Вместо само един край, както е при конвенционалните книги, в книгите-игри ще имате избор от до осем и дори повече завършека на историята. Най-интересното е, че начинът на протичане и краят на премеждието се определят лично от читателя и спрямо стратегическите умения, които той притежава. Читателят може да насочва действието на пиесата, включително различни обрати по нея, което осигурява по-голям зрителски интерес и интерактивна ангажираност;

 

  • Децата и тийнейджърите ги обожават. Нека не се заблуждаваме – децата откриват трудно любовта към книгите. Може би могат да се преброят на пръсти онези деца, които с желание прочитат целия си списък с ,,книги за ваканцията”, без натиск и ежедневно напомняне от родителите си. Повечето едва прочитат ,,през пръсти” една или две книжки от списъка. Докато книгите-игри, изпълнени с баснословни приключения и чудати образователни и логически игри се искат и се търсят.

 

Сред книгите-игри можете да намерите поредици от истории тип Pick-a-Path, познати още като визуални романи. През последните петнадесет години те пресъздават ролеви истории за игри, заимствани от историите на герои от популярни компютърни и видеоигри. Тези поредици са силно предпочитани сред подрастващите. Това е един достоен начин за заместване на телевизора, компютъра или видеоиграта, които обикновено запълват свободното време на детето.

 

 

Разбира се, на практика една книга-игра си прилича много с обикновената книга, особено на външен вид. На пръв поглед няма особена и забележима разлика, освен няколкото мини-игри, скрити като безценно съкровище, сред напечатаните редове на историята, променящи линейния ред на четене и нежно примамващи читателя да прочете цялата книга, за да ги открие, така както морска Сирена примамва и омайва своя моряк с песента си.

 

 

Защо да изберете книга-игра

 

За ползите от четенето на книги се е писало и ще се пише още много. Всяка книга, била тя обикновен роман или книга-игра, е истинско магическо произведение и колкото и клиширано да звучи – притежава душа. Това е душата на автора, както и неговите копнежи, неговото вълнение и ентусиазма, с който е сътворил своята уникална история.

 

Всяко отваряне на книга е заразно, а последиците от поболяването са: укрепване на мозъчните връзки, предотвратяване на когнитивния спад и намаляване на стреса. Чрез постигане на успех в поредния стратегически план или отгатване на сложна загадка се подобрява умствената дейност, развива се рационалният начин на мислене, стимулират се креативността и въображението, и се увеличава емпатията.

 

 

Играенето на игри пък винаги е било неизменна част от детството на всяко дете. Раждаме се и започваме да опознаваме света – играейки. Да се играе винаги е било потребно, а защо това да не се прави с подходящата книга-игра? Децата и подрастващите нямат нужда само от учене на уроци и образоване. Те имат нужда и от приятни занимания, които им дават добър пример и изграждат техния морален и ценностен свят.

 

Един подходящ начин да научите Вашето дете да обича да чете книгите е чрез книгите-игри. Те ще изградят неговия речников запас и способности за писане, ще тренират мозъка като подобрят концентрацията и паметта, и разбира се, ще доставят наслада от приятно развлечение. Най-добрият начин да направите добро за децата е като ги направите щастливи, като им дадете добър пример с книга в ръка.