Можеш да ни пишеш на [email protected]

Да играеш винаги ще бъде на мода, защо не и с книга

Да играеш винаги ще бъде на мода, защо не и с книга

Със създаването, през 1991 година, на първата книга-игра, беше създаден един нов жанр в художествената литература, който освен образователна стойност, има за цел да забавлява своите читатели с удивляващи ума стратегически битки и оплитащи в плен всички техни интелектуални и когнитивни способности.

 

Огнена пустиня (издателство „Еквус Арт“) е първата книга-игра на български език, създадена от знатния автор Любомир Николов. С този фентъзи роман той посява семето и бележи зараждането на нова литературна верига, която е по-освежена от дотогава познатата. ,,Огнена пустиня” може да се определи като корена на едно новаторско поколение.

 

Оттогава броят на книгите-игри прогресивно расте, с някои спадове и върхове, през годините, а днес, вече 30 години след създаването им, продължават да съществуват и да вълнуват своите досегашни и тепърва запознаващи се ценители.

 

 

В какво се състои магическата аура на книгите-игри

 

Книгите-игри се определят като литературна форма, изключително подходяща за деца, тъй като успяват да спечелят вниманието им със своята интерактивност, като същевременно развиват логическото им мислене и помагат за по-плавен преход от романите за деца към художествената литература. Четенето на книга-игра преминава бързо в игрова надпревара по стръмнината на интелектуалното обогатяване.

 

 

Книгите-игри са книги, но в същото време и игри, тестващи различни умения у своя читател, поставяйки го не просто на Първи ред пред приключението, а вкарващи го директни в течението на сюжета и превръщайки го в Главен герой и първа движеща сила. Точно така! В книгите-игри читателят е протагонистът, който решава и избира как да се стече развръзката в действието и до къде да се разпростре фабулата, като връхната точка на напрежението непрекъснато му диша във врата.

 

 

Възраждат ли се отново, любимите от детството ни книги-игри

 

Съвременните автори не спират да ни изненадват с нови и все така чудновати заглавия, сред които: ,,Петият принц: Откривател” (издадена 2021г); ,,Запад’’ (из 2021г), ,,Ивайло – добрият цар” (из 2022г) и други. Повечето произведения можете да четете и играете онлайн или да свалите на Вашия компютър в pdf формат. Те са доказателство, че книгите-игри са устойчиви във времето и техните почитатели никога няма да свършат. Разтварянето на книга-игра е като да се отвори магическа врата към свят пълен с нови знания, чудновати приключения и забавни игри.

 

 

Осъвременяването на книги-игри и преобразяването им в по-модернистични форми, води след себе си все повече и повече почитатели. Защото да се играе никога не омръзва! Игрите са част от нас самите още от най-ранна детска възраст. Книгите също.