Можеш да ни пишеш на [email protected]

Пет книги-игри, които задължително трябва да прочетете

Пет книги-игри, които задължително трябва да прочетете

Някога попадала ли е в ръцете Ви книга-игра? Това е изкуство от вълнуващи и пъстроцветни страници, които умеят да въвличат читателя дълбоко сред своите редове. Книгите-игри са подходящи както за големи, така и за малки. Те са начинът, който ще Ви помогне да избягате от сивото и скучно ежедневие, да преминете с лекота през скучната за детето Ви лятна ваканция и начинът, чрез който можете да сплотите връзката си с останалите членове от Вашето семейство.

 

Книгите-игри са по-различни от конвенционалните, познати ни книги. В тях се крият много лабиринти, загадки и въпроси – финалът на които, може да Ви отведе до неподозирана развръзка на приключението на обрисуваните с думи и картини герои. Подарете си сребърната подплата на книжовния свят, подарете я на Ваш близък приятел или пък на Вашето собствено дете, за да развива своето въображение, за да стимулирате неговата най-дълбока фантазия и също, за да му помогнете да се потопи в един вълнуващ и приключенски свят, какъвто нито един филм, телевизионна игра или конвенционална книга не могат да му дадат.

 

 

Петте най-добри книги-игри

 

,,Замъкът на таласъмите”

 

Автор: Любомир Николов/ Колин Уолъмбъри

Илюстрации: Димитър Стоянов – ДИМÒ

Жанр: Приключенски, Фентъзи

 

Страхотна (сюр)реалистична атмосфера, изпълнена с всякакви чудновати и шантави чудовища и таласъми, сред които коварните джуджета, баба Яга и чукундурите, оглавявани от злия Тиквеняк Първи. Тук ще се срещнете със зловещата Кикимора с буркана от конфитюр от кисели краставички, Лапнивол – убиващият с един удар и Самодивата с големия меч, през които трябва да преминете смело, без да жалите нито една от Вашите стратегически атаки, защото всяко едно от тези страховити чудовища няма да Ви позволи да преминете лесно напред, преди да се поизпотите. Ще трябва да се изправите лице в лице със самия Педя човек, е може би малко ще трябва да се понаведете заради ниския му ръст. За помощници ще разполагате с добре подбрани магически предмети, като една лъжливата жаба, свещичка самопалка, бръмбар железояд, свирка-танцувачка, вълшебно кабълце и специални ботуши водоходки с рибешки опашки.

 

Бойната система на книгата позволява лесно да се смени нейното ниво на трудност, така че да е подходяща за всяка една възраст, както за деца, така и за възрастни.

 

Книгата е написана в лек хумористичен стил, който разсмива в много от моментите, но и създава изключителен контраст на фона на цялата гротеска от средновековни чудовища и странствено-фантастични образи.

 

 

 

,,Трошача”

 

Автор: Сим Николов

Илюстрации: Борис Стоилов

Жанр: Фентъзи

 

С тази фамозна трилогия няма как да Ви бъде скучно. Сюжетът на ,,Трошача”, първата книга от трилогията, преминава през множество обрати с изненадващ край, подходящи за всеки, който обича динамиката, изненадите и сладко-горчивия вкус на напрежението. Авторът ще Ви въвлече умело в чудноват приказен свят, пълен с говорещи животни, великани и един завистлив Бог, който извайва каменния гигант Трошача – трошащ всичко, намиращо се на пътя му. Време е да се изживеете като доблестния владетел княз Архан, защото само той може да спре цялата тази страхотна разруха. А, дали наистина може, всъщност това зависи изцяло от Вас и Вашите стратегически и бойни умения.

 

 

,,Спасете Титаник”

 

Автор: Любомир Николов/ Колин Уолъмбъри

Илюстрации: Ивайло Иванчев

Жанр: Приключенски

 

Сблъсъкът в огромен атлантически айсберг е предречен, а гибелта на стотици хора сред ледените вълни е сигурна, ако не се намесете. Потопете се в този екшън с исторически препратки, изпълнен с множество кодове и сложни загадки, стимулиращи логическото мислене и най-вече паметта. Бъдете спасителят на кораба Титаник и предотвратете съдбоносния сблъсък с Вашите ловки умения и предвидливост. Ще срещнете изключителни препятствия и предизвикателства, но ако останете верен на себе си и своя ум, със сигурност ще спасите гибелта на този велик кораб.

 

 

 

,,Олтарът на тъгата’’

 

 

Автор: Робърт Блонд и Ейдриън Уейн

Илюстрации: Петър Станимиров

Жанр: Фентъзи, Хорър

 

Книгата е първата от поредицата проследяваща странстванията на отец Валенс – пътуващ монах и наследник на три различни ордена. Обичащ мореплаването, но най-вече – истински войн на Христа, носещ званието си под сърцето. Книгата създава една омагьосана реалност със смъртоносна мистика, забулена в мъгла от мистерии и демони, изтръгващи душите на обикновените хора, и само отец Валенс е този, който може да се изправи срещу тях, въоръжен със собствената си вяра в Христа.

Жанрът на книгата е ужаси, изпълнени с тежки, мистични и страховити описания за убийства, демони, кражби на души и стари страноприемница, привличащи всичко зло и паранормално. Това са едни от най-въздействащите и пълнокръвни глави в интерактивната литература въобще. Страниците със сигурност ще подбудят някои от най-големите Ви страхове, но и ще събудят доста смях, заради добре премереното количество хумор сред редовете.

 

 

 

,,Хлапето с револвера”

 

 

Автор: Стюърт Дарк

Илюстрации: Румен Чаушев

Жанр: Екшън, 18+

 

Влезте в ролята на суров мъж, водещ непрестанни и жестоки битки за оцеляване в стоманенобетонната джунгла на Яфисо. Влезте смело в този екшън и разгадайте заедно всички кодови думи и загадки, преди гибелта да Ви е достигнала.

Главният герой, 24-годишният Джейсън Торн, по прякор Хлапето, е направил много, за да се утвърди сред подземния свят като особено опасен човек, но сега е ред на една от най-важните му битки – тази с безскрупулните барони на Яфисо.

Тази книга-игра заслужава вниманието на всеки обичащ приключенията, екшън битките и надпреварите. Изпълнена с много динамика, нравственост, тестостерон и емоции, в които няма средно положение – или си победител или си победен!  

 

 

Какво прави книгите-игри толкова любими на хиляди читатели

 

Книгите-игри са литературни произведения от хибриден вид. Хибрид от книга и игра, както се подразбира. Те са структурирани по начин позволяващ на читателя да взема решения, да мисли и да участва активно в развитието на сюжета. Фабулата на книгите може да бъде разгърната в няколко различни сюжетни линии, спрямо отговорите и решенията на читателя. Книгите-игри не се ограничават с един предварително замислен финал и точно това е впечатляващото в тях. Те са загадъчни и непредсказуеми до последната си страница. Игровият елемент варира до просто избиране и следване на препратки до сложни системи за стратегически игри, битки, избор на умения, оръжия, екипировка и др. Книгите-игри държат читателя под вълнуващо напрежение и точно за това се четат (и изиграват) на един дъх.