Можеш да ни пишеш на [email protected]

Майкъл Майндкрайм

Димитър Славейков, известен под псевдонима Майкъл Майндкрайм, е най-продуктивният и един от най-популярните български автори на книги-игри. През 90-те години на ХХ век са издадени тридесет негови книги-игри, пет от които под псевдонима Стюърт Дарк.

 

Той е едно от най-големите имена на пазара за книги-игри от близкото минало. Пише първата си книга-игра „Изпитанието“ още през далечната 1993. Там той предлага първото си приключение със станалата известна след това поредица за галактическия суперагент. В един ретро-футуристичен свят, където цялата галактика се обитава от землянски планети и където фентъзи и фантастика се преплитат, Майкъл описва едни невероятни сюжети, където пътуването във времето е възможно и границите на физиката и психиката се кръстосват, но и където животът се управлява от големите и всевластни корпорации.

 

Сред книгите, които не са част от цикъла за суперагента, Славейков предлага наситена бойна система за майсторите на бойните изкуства в древна Япония, където герой е ученик на великия майстор Шангри, фентъзи приключение за орки и дракони, остров с динозаври, космически битки, пародии и т.н. Майндкрайм е един от първите, които използват схеми и логически задачи, които малко се доближават до тези на Миндизов по сложност, но за разлика от колегата си, Майкъл знае къде и как точно да ги приложи.

 

Славейков има засилено чувство за висота, което не спира да изтъква в уводите на книгите си игри, но и понякога прибягва до неприкрито високомерие спрямо останалите автори на книги-игри. Въпреки това не може да се отрече че Майкъл е един от най-оригиналните и добри автори в жанра. В момента той работи по собствени бизнес проекти и отдавна вече не се занимава с писане.